Sunt tamplar și lucrez în Oradea. Mă ocup de lemn de prin 1998 și am ajuns un tipicar care șlefuiește perfecțiunea. Nevastă-mea zice chiar că sunt autist și atâta le lucrez până aproape să ies din termen. Sunt specializat și în termopane, fiind printre primii din Bihor care au făcut astfel de lucrări. M-am școlit în Ungaria și Germania.

Totuși, la atelierul meu de tamplarie se lucrează aproape totul la modul traditional. În sensul ca stiu si prefer sa lucrez din lemn masiv, lemn adevarat cum s-ar spune. Lucrările din lemn solid sunt majoritare. Este adevărat însă că și timpurile s-au mai schimbat, acum, oamenii vor si lemn stratificat…

tamplar lemn traditional

E bine, e rau, din punct de vedere estetic vorbesc? Adevarul este ca tamplaria din lemn stratificat este mai ieftina si are avantajul ca nu se deformeaza in timp. Stim toti ca lemnul lucreaza, ca se defromeaza, doar il auzim noaptea cum pocneste sau vedem cum usa nu mai incape in tocuri, cum o fereastra din lemn nu se mai inchide…

Societatea pacatuieste ca nu-si ingrijeste casele. Pe mine ma afecteaza, caci eu am facut lucrari frumoase si trainice din lemn, v-am spus doar mai sus, sunt tamplar traditional, iar la Oradea multa lume ma stie, Csabi tamplar-ul… Puteti vedea ce-am facut eu in galeria de mai jos, sau daca deschideti galeria de fotografii cu lucrări de tâmplărie

Si as mai putea vorbi mult, am facut ceva tamplarie la viata mea… sunt tamplar de mic copil caci mi-a placut mie lemnul mai mult decat destrabalarea…

Si daca mai vreti, mai am, v-am spus doar ca sunt tamplar adevarat!

Fotografiile unui tamplar cu lucrări în Oradea

As putea spune că a fi tamplar bun este o artă. Vedeti mai jos cum lucrează un tradiționalist al lemnului din Maramureș
Tamplari din Romania – vezi si lucrari traditionale din lemn din Maramures